Vigtig ændring i dansk certifikat-infrastruktur

31. oktober 2023 lukkes og spærres alle NemID / OCES2 certifikater og erstattes af det nye MitID Erhverv certifikat / OCES3.

Det betyder, at alle virksomheder, foreninger og myndigheder, der i dag anvender NemID / OCES2 certifikater, skal udskifte alle eksisterende certifikater med det nye OCES3 certifikat – inden udgangen af oktober 2023.

Hvad sker der, hvis jeg ikke er klar 31. oktober 2023?

Så vil du opleve driftsstop på alle services, der fortsat anvender det “gamle” NemID / OCES2 certifikat.

Derfor anbefaler vi at du, i god tid, forbereder overgangen til MitID Erhverv, for at sikre uforstyrret drift efter 31. oktober 2023.

Få enkel, effektiv og sikker digital post – også efter 31. oktober 2023

Har du endnu ikke en sikker post løsning, er du i tvivl om du har den rigtige sikker post løsning, eller bruger du i dag NemID medarbejder-certifikater til at sende og modtage sikker post?

Så bliv klar til MitID Erhverv med DPG Sikker Post.

DPG Sikker Post stiller alle digitale kommunikationskanaler til rådighed på tværs af sikker post, Digital Post (NgDP), e-Boks og mit.dk – direkte i din Outlook og med fuld understøttelse af MitID Erhverv / OCES3.

Læs mere om DPG Sikker Post eller kontakt os via formularen for en uforpligtende snak – så hjælper vi dig i mål inden 31. oktober 2023.

    Ved at indsende denne formular giver du samtykke til, at Timengo DPG må behandle de personoplysninger, du har indtastet for at kunne håndtere din henvendelse. Læs mere om dine rettigheder, samt hvordan du kan kontakte Timengo DPG og/eller klage i vores persondatapolitik.

Vær særlig opmærksom på 31. oktober 2023

Til dig, der bruger NemID medarbejder-certifikater i dag

NemID certifikater (OCES2) spærres og lukkes 31. oktober 2023!

Sender og modtager du i dag sikre e-mails via NemID medarbejder-certifikater – skal du være særlig opmærksom på væsentlige ændringer ved overgangen til MitID Erhverv.

Med overgangen til det nye OCES3 certifikat spærres og lukkes NemID OCES2 certifikater og den nuværende certifikatinfrastruktur.

Det betyder, at det IKKE er muligt at søge og hente certifikater via NemID efter 31. oktober 2023. Det vil heller ikke være muligt at dekryptere gamle mails, når NemID er lukket ned.

Der ydes heller ikke vejledning og support til opsætning af sikker e-mail fra NemID, efter denne dato.

Hvordan sender jeg sikker e-mail efter 31. oktober 2023?

Sikker kommunikation til/fra offentlige myndigheder kan foregå via den digitale postkasse (Digital Post).

For at sikre, at du fortsat kan sende og modtage sikre e-mails til/fra både privat og offentlige aktører anbefaler Digitaliseringsstyrelsen en sikker post løsning til signering/kryptering af dine e-mails.

Med en sikker post løsning sendes dine e-mails automatisk og sikkert, ofte direkte fra din Outlook, uden du aktivt skal forholde dig til modtagerens løsning. Læs mere om DPG Sikker Post.

Som sidste og meget manuelle løsning, kan du indhente det nye OCES3 brugercertifikat hos de aktører, du ønsker at sende/modtage sikker e-mail til/fra.

Vær desuden særligt opmærksom på, at dette vil kræve at du fremadrettet skal fortsætte den manuelle proces med at udveksle certifikater med eksterne aktører. Ønsker du at undgå dette så kontakt os for en mulig løsning.

Hvad sker der med allerede krypterede e-mails efter 31. oktober 2023?

Med overgangen til OCES3 får Danmark en ny og moderniseret certifikat-infrastruktur. Det har den konsekvens, at du IKKE kan dekryptere OCES2 krypterede e-mails med det nye OCES3 certifikat.

Ønsker du fortsat at kunne tilgå e-mails, der er krypteret via NemID sikker e-mail, er eneste løsning at dekryptere dem via OCES2 certifikatet og derefter gemmen dem som PDF-filer.

Hvordan bliver jeg klar til MitID Erhverv inden 31. oktober 2023?

Benytter du i dag offentlig selvbetjeningsservices, sikker post, Digital Post eller andre integrationsflader, der kræver verificering via certifikat, skal du have gennemført ændringen til OCES3 inden 31. oktober 2023, hvis du vil sikre uforstyrret drift.

Vi anbefaler, at du i god tid får overblik over, hvor i din infrastruktur du anvender OCES certifikater og gennemfører de nødvendige tiltag.

Som hjælp, har vi samlet vigtige datoer samt vejledninger, så du bl.a. kan orientere dig omkring:

  • hvordan du tilslutter dig MitID Erhverv
  • hvordan det nye OCES3 certifikat udstedes
  • hvornår de enkelte leverandører er klar til OCES3 certifikatet
  • pris og gyldighed på OCES3